Obiective Locale

BISERICA DIN DEAL

Biserica de lemn din Ieud Deal a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în decembrie 1999, împreună cu alte șapte lăcașe de cult din Maramureș.

Biserica a fost ridicată de nobilii familiei Balea în debutul sec. XVII (cu un veac mai devreme decât biserica de lemn din Ieud-Șes). Impresionează aerul auster al exteriorului lăcașului de cult, construit din bârne de lemn pe un delușor din stânga văii. La interior atrag atenția tehnica cioplirii consolelor și pictura parietală vie, proaspătă. Aici poate fi admirată probabil cea mai reprezentativă operă a zugravului de biserici Alexandru Ponehalschi.

BISERICA DIN VALE

Anul construirii bisericii de lemn din Ieud Şes este pus sub semnul ȋntrebării de istorici şi specialişti. Echipa de restauratori arhitectură (SC Manisa SRL – Niels Auner) şi pictură (SC Danart Import Export, pictor Dana Luminiţa Postolache) susţin ȋn postările din arhiva Uniunii Restauratorilor că biserica ar fi ridicată, „după documentele de arhivă, ȋn 1712” (neprecizându-se care sunt acele documente) iar „după tradiţie, ȋn 1717”, ȋn acelaşi studiu afirmându-se că a fost „ȋnălţată ȋn jurul anului 1718, după ultima invazie tătară”.

Potrivit legendei, haiducul Pintea a contribuit la construirea bisericii cu o căciulă cu galbeni pe care a dat-o localnicilor ce l-au ȋntâlnit ȋn timp ce strângeau bani ȋn zonele mai bogate de câmpie de peste Ţibleş. Le-ar fi spus să-l caute dacă nu le ajung banii şi să-l cheme la sfinţirea bisericii. Astfel, Pintea ar fi participat la sfinţire şi ar fi adus piatra uriaşă ce se află la intrarea ȋn biserică.

MUZEUL ETNOGRAFIC AL FAMILIEI PLES

Ieudul este așezat pe Valea Izei, intre Sighet, Viseu si Borsa. A fost atestat documentar in anul 1365. Fost domeniu al voievodului Balc, nepotul lui Dragos Voda.

Muzeul a fost amenajat intr-o fosta gospodarie taraneasca, in doua case de lemn vechi de peste 200 ani. Aici sunt prezentate articole de port popular, diverse ustensile specifice zonei etnografice precum si obiectele tipice folosite in casele maramuresene. Obiectele prezente aici nu apartin doar familiei Ples. Ele sunt adunate de la sateni si expuse. Originalitatea acestui muzeu consta in faptul ca toate obiectele de aici sunt functionale si se pot face demonstratii pe loc.

EXCURSIE PE VALEA VISERULUI CU MOCANITA

Cu mocăniţa pe Valea Vaserului în vacanța ta poate să fie cea mai memorabilă experiență! Calea Ferată Forestieră din Vișeu de Sus reprezintă o bogăție atât din punct de vedere tehnic, cât și cultural. Pe traseul căii ferate circulă până astăzi locomotive cu abur, alimentate cu lemn și cărbune. Prin acest lucru, CFF Vișeu de Sus devine cunoscută în întreaga lume ca fiind ultima cale ferată forestieră activă pe care circulă locomotive cu abur.

CASA MUZEU DUNCA PATU

Casa muzeu Dunca Patu din Ieud este situata pe partea stanga a drumului care duce la Biserica din Ses, aproape de aceasta.

Cladirea, ce dateaza de la la începutul secolului, este construita in intregime din lemn de rasinoase. In cadrul sau se gasesc o serie de obiecte etnografice, dar si o incapere ce prezinta istoria locala punandu-se accent pe lupta de rezistenta impotriva ocupatiei sovietice. La intrarea in curtea casei s-a instalat o cruce monument sculptata in lemn in memoria eroilor cazuti in perioada ocupatiei sovietice. Casa muzeu Dunca Patu din Ieud este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.