Oferta turistica

CIMITIRUL VESEL

Cimitirul Vesel de la Sapanta este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din tara, atragand anual un numar impresionant de turisti din intreaga lume. Localnicii din Sapanta si-au castigat un loc pe harta atractiilor turistice de mare valoare datorita atitudinii mereu pozitive ce intareste calitatea principala a romanilor, aceea de a face haz de necaz. In Sapanta, pana si un loc sumbru precum cimitirul din comuna a fost transformat, localnicii alegand sa ii cinsteasca pe cei plecati dintre ei intr-un mod inedit, cu voie buna si zambete. Fiecare cruce din cimitir este pictata in culori vesele, iar multe dintre acestea contin versuri ce ilustreaza intr-un mod plin de umor viata celor plecati dintre cei dragi.

MANASTIREA BARSANA

Mănăstirea Bârsana este situată la 22 de km distanță de principalul oraș din județul Maramureș – Sighetul Marmației, la ieșirea din comuna Bârsana, la kilometrul 17 al drumului județean DJ186. Este poziționată pe Valea Izei, într-un colț pitoresc. Vara este plin de verdeață, iar iarna peisajul devine alb, splendid și parcă mai aproape de Dumnezeu.

Mănăstirea Bârsana este un lăcaș de cult, cu hramul celor 12 Apostoli și aparține de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului.

Lăcașul este încărcat de smerenie și rugăciune, dar și un monument de artă populară, tipică Maramureșului, un echilibru între credință și artă. Bisericile de lemn tipice maramureșene completează tabloul acestui loc de liniște și rugăciune.

MEMORIALUL VICTIMELOR COMUNISMULUI

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, sau Memorialul Durerii din Sighet este un muzeu amenajat în clădirea fostei închisori, construită în 1897. În temutul loc de detenție au fost exterminați persoanele nedorite de regimul comunist: foști miniștri, academicieni, economiști, militari, istorici, ziariști, politicieni. Deținuții au fost ținuți în celule fără încălzire, în condiții insalubre și hrăniți mizerabil. Muzeul a fost realizat de Fundația Academia Civică, președinte fondator fiind Ana Blandiana. Din 1995 muzeul a fost așezat sub egida Consiliului Europei.